راههای افزایش وزن نوزاد

اشتراک گذاری 1399/08/26 بازدید : 33

امروزه هیچ یک از مادران وزن و قد نوزادشان در هنگام تولد را از یاد نمی‌برند. میانگین وزن نوزاد در هنگام تولد بین ۲۵۰۰ گرم تا ۴۵۰۰ گرم می‌باشد(البته کودکانی  که سالم به دنیا می‌آیند). معمولا وزن نوزادان دختر ۳۰۰ گرم کمتر از وزن نوزادان پسر می‌باشد.

نوزادان پس از تولد حدود ۱۰% از وزن خود را از دست می‌دهند. چون با مقدار زیادی مایع درون بدن خود متولد می‌شوند. ولی این مشکل تا پایان هفته‌ی دوم از بین می رود و دوباره کودک شروع به وزن‌گیری می‌کند.
دادن غذاهای کمکی قبل از ۶ ماهگی

متخصصان توصیه می‌کنند هیچ نوع غذای دیگری جز شیر مادر یا شیر خشک به کودکی که کمتر از ۶ ماه سن دارد، داده نشود. حتی شیر بز‌، شیر گاو یا دیگر نوشیدنی‌ها مانند چای یا آب‌میوه هم نباید به کودک داده‌ شود. چون شیر مادر تمام مواد‌غذایی که بدن کودک نیاز دارد را تامین می‌کند.

عوارض دادن شیرهای دیگر به نوزاد قبل از ۶ ماهگی

۱) میزان دریافت شیر مادر با استفاده از مایعات دیگر کم می‌شود.

۲) با تغذیه از شیر گاو یا شیر بز میزان جذب آهن خیلی کم یا حتی ناچیز می‌شود.

۳) امکان دارد کودک نتواند شیر گاو یا بز یا مایعات دیگر را راحت هضم کند.

۴) ممکن است کودک دچار اسهال، کهیر یا علائم دیگر شود.

۵) ممکن است وسیله‌ای که با آن به کودک مایعات یا دیگر شیرها داده‌ می‌شود به میکروب آلوده باشد و کودک دچار عفونت شود.

زمان مناسب برای شروع غذای کمکی به نوزاد

تقریبا همه‌ی مادران آگاه هستند تا ۶ ماهگی، کودک فقط با شیر مادر و قطره‌ی ویتامین تغذیه می‌شود.

وهیچ ماده‌ی دیگری به شیرخوار داده نمی‌شود. در صورتی که غذای کمکی زودتر از موقع به کودک داده شود کودک رشد کافی نخواهد کرد و در معرض بعضی از بیماری‌ها قرار خواهد گرفت.

غذاهای کمکی برای افزایش وزن سریع نوزاد

بعد از ۶ ماهگی نیازهای غذایی کودک تنها با شیر مادر تامین نمی‌شود و باید در کنار شیر مادر از غذاهای آبکی و نیمه جامد هم به کودک داد.
بهتر است غذای کمکی ابتدا با فرنی شروع شود. پس از آن حریره‌ی بادام و پوره‌ی سیب‌زمینی و پوره‌ی کدو یا پوره‌ی هویج و سوپ می‌تواند برای کودک مفید باشد.

می‌توان با اضافه کردن کمی کره به سوپ کودک اشتهایش را افزایش داد. وقتی دادن غذای کمکی به کودک شروع می‌شود، باید از قطره‌های مولتی ویتامین و آهن نیز به کودک داده شود. همچنین بهتر است آب جوشیده شده به کودک داد.

تعداد وعده‌های غذایی در روز چقدر باید باشد

  •     بین ۶ تا ۷ ماهگی ۳ تا ۴ وعده در روز
  •     بین  ۸ تا ۹ ماهگی ۴ تا ۵ وعده در روز
  •     از ده ماهگی به بعد ۵ وعده در روز باید باشد

لیست مواد غذایی برای افزایش وزن سریع نوزاد

برای کمک به افزایش وزن نوزاد باید از غذاهای مقوی استفاده کرد چون غذاهای مقوی انرژی نوزاد را بیشتر می‌کند بخصوص آنان که با اختلال وزن مواجه شده‌اند.

مواد غذایی که با دادن آن به کودک علاوه بر انرژی، ویتامین‌ها و پروتئین نوزاد تامین می‌شود.

پس از ۸ ماهگی بهتر است گوشت تکه ای یا چرخ کرده (مانند: گوشت گوسفند، گوساله، مرغ، ماهی) به رژیم غذایی کودک اضافه کرد. می‌توان از حبوباتی مانند عدس، ماش، لوبیا هم که غنی از پروتئین می‌باشد به صورت کاملا پخته و له شده استفاده کرد.
۱) تخم مرغ

تخم مرغ سرشار از پروتئین است و می توان به صورت آب پز یا نیمرو و یا املت به نوزاد داد. همچنین می توان به صورت پنکیک از آن استفاده کرد. پروتئین تخم مرغ دارای تمام اسید آمینه‌های ضروری برای سلامتی نوزاد است. همچنین  منبع خوبی از ویتامین‌های گروه ب و ویتامین آ و ویتامین د  ویتامین ای می‌باشد
۲) کره

کره سرشار از چربی‌های مفید است که سلامتی را به کودک هدیه می‌کند البته نباید در مصرف آن زیاده روی کرد.
۳) سیب‌زمینی

سیب‌زمینی دارای نشاسته است و کمک می‌کند وزن نوزاد بیشتر شود و برای پوست و موی او نیز مفید می‌باشد. سیب‌زمینی شیرین برای سلامتی نوزاد اهمیت بیشتری دارد.
۴) لبنیات

لبنیاتی مانند: پنیر، ماست، شیر دارای کلسیم می‌باشند که به استخوان‌ها استحکام می‌بخشند ودارای ویتامین‌های گروه ب نیز می‌باشند.
۵) سبزیجات

می‌توان به رژیم غذایی نوزاداز سبزیجات به صورت پخته شده یا بخارپز استفاده کرد.سبزیجاتی مانند اسفناج که سرشار از آهن هستند برای نوزاد مفید می‌‌باشد.
۶) غذاهای مقوی دیگر که به افزایش وزن سریع نوزاد کمک می‌کند

  •     پوره‌ی سیب
  •     پوره‌ی آووکادو
  •     غلات و حبوبات
  •     پوره‌ی موز
  •     گلابی
  •     انبه

از موادی هستند که با آن ها می توان به افزایش وزن نوزاد کمک کرد.

۷) راهکارهای دیگر افزایش وزن سریع نوزاد

برای کمک به افزایش وزن نوزاد باید هر دو تا چهار ساعت از میان وعده‌های سبک مثل تخم‌مرغ آب پز، تکه‌های کوچک نان یا سبزیجات بخارپز به نوزاد داده شود.

بعد از ۹ ماهگی می‌توان ازغذاهایی مانند ماکارونی وسیب به نوزاد داد و در کنار این غذاها شیر مادر همچنان باید به نوزاد داده شود.  هنگامی که نوزاد کم‌کم شروع به راه رفتن می‌کند به دلیل حرکت و فعالیت زیاد و شیطنت از وزنش کم می‌شود که با دادن غذاهای مقوی می توان این افت وزن را جبران کرد.

استفاده از کره‌ی بادام زمینی کره‌ی

کره‌ی بادام زمینی حاوی چربی و روغن طبیعی است که کالری نوزاد را بالا می‌برد می‌توان آن را روی نان تست یا میوه‌ها یا بیسکویت مالید و به نوزاد داد.
روغن زیتون

پختن غذای نوزاد با روغن زیتون به نوزاد کمک می‌کند وزنش به طور متعادل بیشتر شود. زیرا زیتون دارای چربی مفید است.
غذاهای مفید دیگر

استفاده از

  •     جوی دوسر
  •     عدس
  •     ماش
  •     شیر پرچرب
  •     گلابی
  •     هلو
  •     سیب

هم می‌تواند در اضافه کردن وزن موثر باشد.
میوه‌ها

بعد از ۶ ماهگی دادن میوه به نوزاد شروع می‌شودپس از دادن یک میوه به نوزاد بهتر است چند روز صبر کرد تا مشخص شود که آیا می تواند میوه را هضم کند یا نه. اگر مشکلی پیش نیامد می‌توان دادن میوه را ادامه داد.

منبع : https://lifediet.ir/%D8%A7%D9%81%D8%B2%D8%A7%DB%8C%D8%B4-%D9%88%D8%B2%D9%86-%D8%B3%D8%B1%DB%8C%D8%B9-%D9%86%D9%88%D8%B2%D8%A7%D8%AF/